THE SECRET COMBINATION – FINALLY (2 CD)

 

‘The Secret Combination’ is een Nederlandse countryrock en Americana spelende formatie die al sinds 2001 bestaat en inmiddels aan de release van zijn vijfde album is toegekomen. Ze doen dat dan ook meteen met een dubbel-cd die de titel “Finally” kreeg maar die zeker niet het einde van de band aankondigt. De centrale figuur in deze groep is singer-songwriter Jeff Mitchell - het alter-ego van boekhandelaar Kees Schafrat uit Deventer - die in 2001 in een Utrechtse opnamestudio zijn eerste album “Introducing” inblikte.

De andere bandleden van ‘The Secret Combination’ hebben ook allemaal een rijk verleden in de Nederlandse muziekgeschiedenis dankzij hun participatie in bands als ‘Urban Dance Squad’, ‘Het Goede Doel’ en ‘Slagerij Van Kampen’ en in de begeleidingsgroep van countryvedette Ilse de Lange. Die doorwinterde topmuzikanten zijn gitarist René van Barneveld, bassist Chip Visser, drummer Toni Peroni, keyboardsspeler Robin van Vliet en pedal steelgitaarspeler Johan ‘JJ’ Jansen.

Frontman Jeff Mitchell schreef alle veertien tracks die een plaats kregen op het dubbelalbum “Finally” dat ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van ‘The Secret Combination’ wordt uitgebracht. Er wordt rustig gestart met de harmonieus gezongen ballad “Not A Day Goes By” waarna het funky nummer “3 Minutes” ons net even lang weet te boeien. De betere Americana-sound keert dan weer terug in het knappe “You Know And I Know”.

Er wordt een heus symfonisch orkest bijgehaald voor de song “In The Still Of The Night”, niet de song van Jack Jersey uit de jaren ’70 en ook niet het doo-wop-nummer van ‘The Five Satins’ uit 1956. Dat Jeff Mitchell een getalenteerde songschrijver is kunnen we daarna nog ettelijke keren horen in songs als “Room No. 5”, een prachtige ballad die begeleid wordt door orgel en pedal steelgitaar, maar ook in een wat meer uptempo gebracht liedje als “Everything By Now” of in het desolaat klinkende “You Can Do Better”.

Als we de tweede cd in de speler hebben gestopt horen we met “Mr. Mailman” al meteen weer een vrolijk klinkend liedje dat ons even later gewoon verder laat dansen en swingen bij het horen van de al even leuke countryrocksong “Considering You”. Met een van ‘The Rolling Stones’ ontleende gitaarriff begint het rockende nummer “Ain’t No Crime” terwijl we bij het horen van de wat melige pianoballad “Rainy Day Parade” meteen aan Elton John moesten denken. Als afsluiter mogen we met z’n allen nog een keer goed uit de bol gaan op het stevig bass’n’drum-nummer “Real Love”. Onze conclusie bij dit alles: op naar de volgende 20 jaar voor ‘The Secret Combination’ en hun frontman Jeff Mitchell.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Coast To Coast
Info: Hans Broere Promotion

video